Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Son dakika! Libya'nın doğusundaki Hafter'e bağlı güçler ateşkesi kabul etti

        Hafter güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mismari, Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. Libya'da ateşkes bu geceden itibaren fiilen uygulanmaya başlandı.

        Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın yoğun çabalarıyla devreye giren Libya ve İdlib ateşkes anlaşmaları, Türkiye’nin izlediği barış diplomasisinin somut neticeleridir. Diplomasi bir süreç yönetimidir. Amaç, ülkemizin ve bölgemizin barış, güvenlik, istikrar ve refahını sağlamaktır" dedi.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SARRAÇ İLE GÖRÜŞECEK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı El Sarraç ile görüşecek.

        Libya Başbakanının İstanbul'a geleceği ve bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği öğrenildi.

        12 OCAK'TAN İTİBAREN ÇAĞRI YAPILMIŞTI

        Türkiye ve Rusya, Libya'daki krize çözüm arayışı kapsamında taraflara 12 Ocak'tan itibaren ateşkes yapılması çağrısında bulunmuştu.

        TÜRKİYE SAATİ İLE 01.00'DE BAŞLADI

        Libya'da mutabakata varılan ateşkes Türkiye saati ile 01.00'de başladı...

        ÇETİNER ÇETİN: KENTTE DERİN BİR SESSİZLİK VAR

        Libya'da bulunan Habertürk yazarı Çetiner Çetin, bölgeden izlenimlerini şöyle aktardı:

        "Son ana kadar çatışmalar devam etti. Saat 23.00 sularında top atışlarını, havan topu seslerini duyabiliyorduk. Şu an için kentte derin bir sessizlik var. Hafter güçleri ülkenin toprak bütünlüğünün yüzde 90'ını ellerinde tutuyor. Nüfusun sadece 2,5 milyonu ellerinde. Diğer tarafta ticaret ve siyasetin merkezi olan Trablus Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin elindeydi. TSK'nın Libya'ya intikali gibi tezkerenin TBMM'den geçmesiyle Libya'da hareketli saatler yaşandı. Hafter havalimanın olduğu bölgeyi hedef almışlardı. Sivillerin de hedef alındığı saldırılar gerçekleştirildi. Hafter son ana kadar bombalı saldırılar gerçekleştirdi.

        REKLAM

        Hafter'e bağlı gruplardan resmi Twitter'dan, medya adreslerinden gönderdiği mesajlarda ateşkes sürecine uyacaklarını ifade ettiler. Kaddafi'nin öldürülmesinden sonra ülke iç savaş sarmalının dışına çıkamadı. Daha önce Libya'daki siyasi gruplar özellikle 2019'da Hafter ve Ulusal Mutabakat Hükümeti uzlaşı sağlamıştı ama bu sadece 10 gün sürmüştü. İnsanların endişeleri ve korkuları var. Nüfusun büyük bölümü Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolü olduğu bölgelerde. Genel kanı Hafter'in bunu çok fazla sürdürmeyeceği yönünde.

        REKLAM

        "SON 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ"

        Hafter'den ilk açıklama ateşkese uymayacakları yönündeydi. Hafter açısından bakıldığında bu savaşı kazandığında uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanmayacaktı. Hafter devletleşme yoluna gidemezse çok ciddi yargı süreçlerinden geçeceği endişesiydi. İstanbul'dan gelen ateşkes çağrısına cevap verildi. Son 24 saat çok önemli. Hafter daha önce destek vermeyeceğini açıkladı ama Rusya'nın çok baskısı oldu. Artık Rusya bu süreçte Hafter'i özel güvenlik şirketi Wagner'le çok ciddi destek veriyordu. O konuda da ciddi pazarlıklar olduğu bildirildi.

        Hafter'in akşam saatlerinde görüşlerini değiştireceği kesinlik kazanmıştı. Kesin açıklama saat 23.00 sularında geldi. Çatışmalar son ana kadar devam etti. Burada herşey çok hassas dengeler üzerine kurulu. Libya 64 kabileden oluşuyor. 14 tanesi Libya siyasetinde, ekonomisinde önemli role sahip. Bu kabililerin siyasi etkileri, Hafter'in ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yer alanla ve eski Kaddaficiler olarak biliniyor. Ülkenin geleceğine dair şu ana kadar siyasi grupların ortak bir noktaya geleceği temel fotoğraf oluşmuş değil. Hafter Mısır, BAE, Suudi Arabistan'dan aldığı siyasi destek daha da önemlisi Sudan'dan 5 bin kişi, Çad'dan 5 bin kişi yabancı savaşçılar getirdi. Sivilleri hedef alan saldırılar da oldu.

        "HAFTER GÜÇLERİ HOMOJEN DEĞİL"

        İnsanların burada bir hafızası var. Kabilelerin birbiriyle çekişmeleri var. Hafter de homojen bir yapı değil. 27 bin askeri var, bunların sadece 8 bini Kaddafi döneminden kalma askerler. Diğerleri kabilelerden toplanmış. Libyalılar Hafter'le daha önce bu süreçleri tecrübe etmişler. 2015, 2017 ve 2019'da. 4 Nisan 2019'da masaya oturup 14 Nisan'da Hafter görüşlerini değiştirip doğrudan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni hedef almıştı. Dolayısıyla bir güven bunalımı problemi var. Şimdi Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle ilgili Türkiye'nin garantör olacağı gözüküyor. Burası için hareketli bir diplomasi süreci var. Hafter'in de garantörü konumunda Rusya var.

        "SÜREÇ İÇİN BİR FIRSAT VAR"

        İki ülkenin garantör olması koşuluyla belki bu seferki süreç için bir fırsat var. Şartları olgunlaştırmak biraz zaman isteyecek. Siyasi yol haritasının oluşturulması ve sonrasında barışın gerçekleştirilmesi lazım. Şu an için çok erken. Türkiye ile Rusya tavrını açık bir şekilde ortaya koydu ama. Burada tavrını ortaya koymayan, süreci nasıl destekleyeceğine dair Fransa, İtalya, İngiltere ve Almanya'nın tavrını görmek gerekecek."

        LİBYA'DA HAVAİ FİŞEKLİ KUTLAMA

        Türkiye ve Rusya'nın çağrısıyla Libya'da, ülkenin yerel saatiyle 00.00'da başlayan ateşkes, başkent Trablus'ta havai fişeklerle kutlandı.

        Ateşkesin uygulanmaya başladığı gece yarısına kadar, başkent merkezinde patlama sesleri duyuldu. Ateşkesin hayata geçmesiyle gece yarısının ardından, son 48 saattir çatışmaların sesiyle yankılanan başkentte sükunet hakim oldu.

        Trablus'taki bazı sürücülerin korna çalarak konvoy yaptıkları, bazı mahallelerde de havai fişekler atıldığı görüldü.

        Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip yönetimi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ulaştırma Bakanlığı, Halife Hafter'in saldırıları nedeniyle kapatılan başkent Trablus'un dünyaya açılan tek kapısı Mitiga Havalimanı'nın yeniden hava trafiğine açılacağını duyurdu.

        Ateşkesin hayata geçmesinden yaklaşık 2 buçuk saat sonra başkentte bir patlama sesi duyuldu, ancak patlamanın kaynağına dair bir açıklama yapılmadı.

        Libya'nın doğusundaki darbeci lider Hafter, başkente yönelik 4 Nisan'da başlattığı saldırıya devam edeceklerini ve ateşkes çağrısına uymayacaklarını açıklamıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden dakikalar sonra, Hafter güçleri ateşkes kararını kabul ettiklerini bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ