Lidya İmparatorluğu tarihi, başkenti ve özellikleri: Lidyalılar kimdir, nerede kuruldu ve neyi buldu?
Lidyalılar; Batı Anadolu coğrafyasında Gediz ve Menderes nehirleri etrafına yerleşen ve burada bir uygarlık inşa eden halktır. Friglerin yıkılmasının ardından bağımsız bir devlet olarak ortaya çıkan Lidyalılar kimdir? Verimli topraklar ve kullanıma elverişli doğal kaynaklarla bezenmiş bir coğrafyada hüküm süren Lidya İmpartorluğu nerede kuruldu? Önemli bir ticaret ülkesi olan ve ekonomisini bunun üzerine kuran Lidyalılar neyi buldu? Lidyalılar Türk mü? Lidya İmparatorluğu hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt aradığımız bu içeriğimizi siz değerli okuyucularımız için hazırladık.
Batı Anadolu’nun en önemli uygarlıklarından birisi olan ve gerçekleştirdikleri yenilikle dünya ticaretindeki dengeleri değiştiren Lidyalılar nerede yaşadı? İşte, tüm detaylar.
Lidyalılar Kimdir?
Gediz ve Menderes nehirleri arasındaki bölgede yaşamlarını sürdüren Lidyalılar, Frigyalıların yıkılmasının ardından doğan siyasi boşluğu değerlendirmişler ve Kral Giges döneminde bağımsızlıklarını kazanmışlardır. M. Ö. 687 yılında kurulan Lidya İmparatorluğu başkenti Sardes şehridir.
Kral Giges döneminde devletin sınırları doğuda Kızılırmak’a kadar genişlemiş ve devrin önemli bir ticaret yolu olan Kral Yolu, Asur ülkesine kadar uzanmıştır.
Devletin son kralı olan Krezüz, Lidyalılara en parlak dönemlerini yaşatan hükümdardır. Başkent Sardes bu dönemde Anadolu’nun önemli kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. Fakat doğuda güçlü bir devlet olarak varlığını sürdüren Pers İmparatorluğu’nun ani saldırısıyla baş etmekte zorlanan Lidyalılar yine bu dönemde tarih sahnesinden silinmiştir.
Bu bilgiler ışığında Lidyalılar nasıl yok oldu sorusunun cevabı; Lidyalılar M. Ö. 580 yılında gerçekleşen Pers saldırıları sonucu yıkılmıştır olacaktır.
Lidyalılar Parayı Ne Zaman Buldu?
Altın ve gümüş rezervleri açısından zengin bir bölge olan Lidya’da ilk olarak M. Ö. 580 yılında, Kral Krezüz döneminde bu madenler işlenmiş ve elde edilen değerli madenlerin bir bölümü madeni para olarak basılmıştır. Altın ve gümüşün karıştırılmasıyla elde edilen ve elektron denilen bir madenden basılan bu paralar kolay taşınabilen ve saklanabilen yapısıyla kısa sürede takas usulünün yerini almıştır.
Sikkeler Lidya ülkesinden icat edildikten sonra Anadolu’nun sınırlarını aşarak Akdeniz’e ve çevredeki diğer uygarlıklara hızla yayılmıştır. Paranın bulunması ve bir değişim aracı olarak kullanılmaya başlanması, Lidyalıların dünya tarihine bıraktıkları en büyük armağan olarak değerlendirebilir.
Lidyalılar Özellikleri
M.Ö. 687 ile M. Ö. 580 yılları arası Batı Anadolu’da büyük bir devlet kurmuş olan Lidyalılar özellikleri şu şekilde sıralanabilir: