Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Heyecan verici keşif! Tuzlu toprak sayesinde çok iyi korunmuş
        1

        Peru'nun Lima kenti yakınlarında bulunan San Juan de Lurigancho bölgesindeki Cajamarquilla kazı alanında yapılan arkeolojik çalışmalarda, MS 800-1200'lere ait olduğuna inanılan mumyalanmış iskelet kalıntıları ortaya çıkarıldı.

        2

        Zengin arkeolojik mirasıyla tanınan Cajamarquilla bölgesinde gün ışığına çıkarılan iskelet kalıntılarının yaklaşık 12 ila 13 yaşlarında muhtemelen bir erkeğe ait olduğu düşünülüyor.

        3

        Kalıntılar Peru kıyılarındaki mumyalama kültürüne dair değerli bilgiler sunarak 1000 yıl önce bölgede yaşayan insanların yaşamlarına ışık tutuyor.

        4

        Cajamarquilla Arkeoloji Projesi Başkanı ve San Marcos Üniversitesi'nden arkeolog Yomira Huamán, mumyanın, 2 metre derinlikteki bir mezar yapısında bulunduğunu açıkladı.

        5

        Tuzlu toprak ve bölgenin doğal koşullarının doğal bir mumyalama sürecine yol açtığı ifade edildi.

        6

        Böylelikle mumyanın kollarının, bacaklarının, saçlarının ve hatta dişlerinin bir kısmının korunmasına neden olduğu belirtildi.

        7

        Huamán, mumyanın yüzyıllar önce yaşamış bir bireyin fiziksel özelliklerine nadir bir bakış sağladığını açıkladı. Huaman, "Buluntu çok iyi korunmuş olduğu için çok önemli" diyor.

        8

        Arkeologlar mumyanın yanı sıra, 'boleadora' adı verilen taştan bir silah, tabak, bakır bir iğne, tekstil kalıntıları, mısır, acı biber gibi çeşitli nesneler ve yiyecekler de buldu.

        9

        Bu bulguların, yaklaşık 900 yıl önce var olan Ichma kültürünün yaşam tarzı, beslenme şekli ve gelenekleri hakkında önemli ipuçları sağladığı ifade edildi.

        22
        23
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ