Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Uyku Bilimi İyi ve rahat bir uykuyla hayat kalitenizi artırabilirsiniz | Sağlık Haberleri
        1

        Güzel bir uyku, güzel başlayan bir günün habercisidir. Ne kadar kaliteli uyku düzenimiz olursa hayat kalitemiz ve sağlığımız da bundan olumlu yönde etkilenir. Uyku sorunları günümüzde en yaygın sorunlardan biri.

        2

        Bazen bir ya da bir kaç gün üst üste uykuya dalmada zorluk yaşanabilir, bazı kişilerde bu durum kronik hale gelebilir ve bu da hayat kalitesini düşürür. 10 önerimizl hayata geçirerek, iyi ve rahat bir uykuya adım atmanız mümkün.

        3

        Uyku saatinize dikkat edin: Hafta içi ve hafta sonları her gün aynı saatte yatağa gidin ve aynı saatte kalkın. Bu vücut saatinizi düzenlemenizi sağlar böylece her akşam aynı saatte uykunuz gelebilir.

        4

        Gündüz uyumayın: Arada sırada kısa uykular beyin sağlığınız için çok iyidir ve enerjinizi geri kazandırır. Ama bunu yaptığınız takdirde gece uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, gündüz uyumayın. Özellikle öğleden sonra şekerleme yapmayın.

        5

        Her gün egzersiz yapın: Egzersiz, vücudunuzun daha fazla enerji yakmasını, yorulmasını ve böylece daha çok uykuya ihtiyaç duymanızı sağlar. Her gün biraz da olsa egzersiz yapmak hiç yapmamaktan iyidir. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

        6

        Yatak odanızda uyku düzeni kurun: Uyuduğunuz alanı en uygun şartlara göre düzenleyin. Odanızın sıcaklığının 16-17 derece olması ideal. Ayrıca yatak odanız tüm dış seslerden ve uykunuzu bölebilecek etkenlerden arınmış ve uzak olmalı.

        7

        Partnerinizin horluyor olması da bir dezavantaj oluşturabilir. Ayrıca yatak odanıza gün ışığını kesen perdeler taktırabilir, uyku gözlüğü, hava nemlendirici ve kulaklık kullanabilirsiniz.

        8

        Rahat yatak ve yastıklar tercih edin: Yattığınız yatağın kaliteli ve rahat olmasına dikkat edin. Yatağınızı 9-10 yılda bir yenisiyle değiştirmekte fayda var. Yatağınızda rahat ve renkli yastıklar kullanın. Yatağınızı uykuya davet eden keyifli bir alana dönüştürün.

        9

        Beslenmenize dikkat edin: Alkol, sigara ve kafein uykunuzu kaçırabilir. Ağır ve baharatlı yemekler midenizi rahatsız eder ve uykuya dalmanızı zorlaştırır. Uyku saatinden en az 2-3 saat önce yemeyi kesin. Çok acıkırsanız, uyumadan en az 45 dakika önce hafif bir atıştırmalık tüketebilirsiniz.

        10

        Uyku moduna girin: Bedeniniz uyku moduna geçmeden önce biraz rahatlamaya ihtiyaç duyar. Bunun için kitap okumak gibi iyi gelebilir. Laptop gibi elektronik cihazları uykudan önce kullanmaya ara vermek gerekiyor çünkü bu cihazlar beyne uyku sinyallerinin gitmesini engelliyor.

        11

        Yatma vakti yaklaştıkça ışıkları azaltın, elektronik cihazlardan ve sizi endişe alarmına geçirebilecek her türlü aktiviteden uzak durun. Yatağınızda rahatlatıcı müzikler dinleyerek de uykuya dalmayı deneyebilirsiniz.

        12

        Uykuya dalamıyorsanız, başka şeylerle ilgilenin: Hiçbir şekilde uykuya dalamıyorsanız, yorulana kadar bir işle meşgul olun.

        13

        Yatak odanızda televizyon bulundurmayın: Uykuya dalamıyorsanız yataktan çıkın, başka bir odada vakit geçirin, hava alın ve sonra tekrar uyumayı deneyin. Eğer hala uyku sorunları yaşıyorsanız bir uzmandan destek alın.

        14

        Biyolojik saatinizi ayarlayın: Gece saatlerinde parlak ve çok fazla ışıklardan uzak durun. Gündüzleri ise güneş ışığı alın. Bu biyolojik saatinizi ayarlamaya yardımcı olacak.

        15

        Uyku terapilerini deneyin: Cleveland Clinic'ten Dr. Melissa C. Young, uyku problemi yaşayanlar için birçok farklı terapi yöntemi olduğunu söylüyor. Biyolojik, zihin ve vücut temelli terapilerin arasında en çok tercih edilenlerden biri destek gıdalarla yapılan biyolojik terapi. Uykuya dalmada sorun yaşıyorsanız, terapi yöntemlerini deneyebilirsiniz.