Alzheimer hastalığı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı
Beynin noradrenalin deposu olan 'locus coeruleus' bölgesinin, 'geç başlangıçlı Alzheimer' hastalığının ilk görüldüğü yer olduğu ortaya çıktı
GAZETE HABERTÜRK
Bilim insanları, Alzheimer hastalığının beynin tam olarak hangi noktasında başladığını tespit etti.
Güney California Üniversitesi’nin dergisinde yayınlanan araştırma, beynin noradrenalin deposu olan ‘locus coeruleus’ bölgesinin, ‘geç başlangıçlı Alzheimer’ hastalığının ilk görüldüğü yer olduğunu ortaya koydu.
Araştırmayı yürüten yaşlılık hastalıkları uzmanı Mara Mather, kan damarlarının kasılmasını ve kan basıncının yükselmesini sağ- layan noradrenalin hormonunu salgılayan bu mavimsi küçük bölgenin, beynin diğer bölgelerine bağlı olması sebebiyle, toksin ve enfeksiyonların etkilerine karşı çok hassas olduğunu söyledi.
Mather, Alzheimer hastalığının gelişmesinde ana etken olan nörofibriller yumağın oluşmasını sağlayan tau proteininin de bu bölgede biriktiğini ifade etti.
Mather ayrıca, hastalığa yakalanmamasına rağmen, çoğu insanın erken yetişkinlik döneminde, locus coeruleus bölgesinde tau proteini patolojisinin görüldüğünü ekledi. Araştırmanın ortaya koyduğu sonuç, noradrenalin hormonunun daha fazla salgılanmasıyla hastalığın engellenme ihtimalini de doğuruyor.
Beynin dikkat, hafıza ve biliş düzeyini düzenleyen bu hormon, iş ortamında bir problemle başa çıkarken, puzzle ya da bulmaca çözerken salgılanıyor.