Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji World Wide Web ne demek? Neden World Wide Web Doodle oldu? - Teknoloji Haberleri

        World Wide Web sürprizi. Google.com'a girip anasayfadaki "World Wide Web" görselini görenler "World Wide Web nedir?" sorusunun yanıtına yönelmeye başladı.World Wide Web bir bilgi sistemidir. İşteWorld Wide Web hakkında ayrıntılar.

        WORLD WİDE WEB NEDİR?

        World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

        REKLAM

        İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

        GOOGLE'DAN WORLD WİDE WEB'İN30. YAŞ GÜNÜ MESAJI

        Google anasayfasında World Wide Web'in 30. yaş günü için “Belirsiz ama heyecan verici” başlığı adı altında kutlama mesajı yayınladı.

        Mesajda "Sir Tim Berners-Lee'nin patronu, World Wide Web'in mucitinin 33 yaşında bir yazılım mühendisi olduğu 1989'da bugün yayınlanan “Bilgi Yönetimi: Bir Teklif” başlıklı teklifine yanıt vermesi buydu. Başlangıçta, Berners-Lee, CERN'deki (İsviçre'deki büyük bir nükleer fizik laboratuarı) meslektaşlarının birden fazla bilgisayar arasında bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için “Mesh” adında “yazılı bağlantılar içeren büyük bir köprü metni veritabanı” tasarladı.

        Berners-Lee'nin patronu mütevazı bir akış çizelgesini çalışan bir modele dönüştürmek için zaman verdi, HTML dili, HTTP uygulaması ve WorldWideWeb.app'ı yazdı - ilk Web tarayıcısı ve sayfa editörü. 1991’de, harici Web sunucuları çalışıyordu.

        Web yakında bilgi çağında başlayarak bildiğimiz yaşamda devrim yapacaktır. Bugün yaklaşık 2 milyar internet sitesi var. İster e-posta, ev ödevi, oyun oynamak ya da sevimli köpek yavrularının videolarını incelemek için kullanın, şansınız Web olmadan hayatı düşünemezsiniz.

        1960'lı yıllardan bu yana gelişen İnternet ile karıştırılmaması gereken World Wide Web, HTML dili, URL "adresleri" ve köprü metni aktarım protokolü veya HTTP gibi yenilikler üzerine kurulu çevrimiçi bir uygulamadır. Web aynı zamanda evrensellik, fikir birliği ve aşağıdan yukarıya tasarım prensipleri üzerine kurulu merkezi olmayan bir topluluk haline gelmiştir.

        World Wide Web Consortium CEO'su Jeff Jaffe “Her şeyi gerçekten değiştiren çok az yenilik var,” dedi. “Web, zamanımızın en etkili yeniliğidir.” denildi.

        WORLD WİDE WEB YAPISI NASIL?

        Web’in temeli İnternet'tir. Web İnternet üzerinde kurulmuştur ve İnternet'in sunduğu mekanizmalardan çoğunun kullanılmasını sağlar. İnternet'in fiziksel görünüşleri –bilgisayarlar, ağlar ve servisler– Dünya üzerindeki diğer binlerce bilgisayara bağlanmamıza izin verir. Web, İnternet'in en tepesindeki soyutlanmış genel servisler kümesidir. World Wide Web (W3), insanların fikir ve projelerinin paylaşılmasını sağlayan bir bilgi ve kültür havuzudur. İstemci-sunucu uygulamaları ile yapılan birçok organizasyon üzerinde Web tarayıcıları istemci olarak çalışabilirler. Web yürütümü standart İstemci-sunucu modelini izler. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi "Web tarayıcısı" adı verilen programı çalıştıran bir istemci bilgisayar ile Web sunucu yazılımı çalıştıran bir sunucu bilgisayar arasındaki etkileşime "istemci-sunucu" etkileşimi adı verilir. İstemci bilgisayar sunucudan HTTP'yi (Hypertext Transfer Protocol) ve İnternet mesaj standardı TCP/IP'yi kullanarak bir doküman ister ve sunucu istemcinin göstereceği dokümanı geri döndürür.

        REKLAM

        "World-Wide Web" ibaresi HTTP ile anlaşan sunucuların kolektif ağını ifade etmek için kullanılır. HTTP, var olan bilgilerin kullandıkları protokolün küresel yapısıdır.

        Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole HTTP (Hypertext Transfer Protocol) adı verilir. Bunun için Web sunuculara genellikle HTTP sunucu veya HTTP Deaemons (HTTPD) denir.

        Bu örnekte bir tarayıcı kullanıyorsunuz (Netscape, Mosaic, veya diğer bir tarayıcı) ve “ Webmaster Magazine Online'”ı referans olarak tıklıyorsunuz. Tarayıcı, sizin bu nesneye ulaşmak için http://tr.wikipedia.org - Web adresine (veya URL) gitmek istediğinizi anlayacaktır.

        İŞ PAYLAŞIMI

        Tarayıcı, istemcinin isteğini sunucuya iletir. İsim sunucularının, domain isimlerinin, adres isimlerinin ve fiziksel konumların tutulduğu diğer araçlarla iletir. Tarayıcı www.cio.com için istekleri karşılayan makineye doğru iletir.

        Bilgiler Web sunucuya gelince sunucu onları başka bir işleme gönderir (arama işlemi veya bir uygulama) ve bir süre bekler. Cevabı alırsa nesneyi hedef tarayıcınıza gönderir. Tarayıcı birçok değişik parçayı birlikte tutar. Bir Web sayfası ağ üzerindeki birçok nesnenin referansını tutabilir. Hepsini birlikte çeker ve son ürünü geri sunar.

        REKLAM

        NASIL ÇALIŞIR?

        1. İnternet üzerinde kendi sitesini barındırmak isteyen abc firması ya da kişisi, kendisine ait bir alan (domain) adı seçer. Örneğimizde bu alan adı abc.com olsun. Daha sonra kişi ya da firma, alan adı kaydı yapabilen bir firmaya giderek (registrar) kendisi için belirlemiş olduğu alan adını, belli bir süre için (bir yıldan az olmamak şartı ile) tescil ettirir. 2. Nasıl ki bir yere gitmek için gidilecek yerin adresine ihtiyaç varsa sanal dünya olan İnternet’te de bir siteye girmek için o sitenin adresine ihtiyacımız vardır. İnternet üzerindeki sunucuların adresleri IP (Internet Protocol) denilen her biri 0..255 arasında olan dört basamaktan oluşur (Ör: 10.23.12.5; 192.168.5.3 gibi).

        İnternet kullanıcılarının girmek istedikleri Web sitelerinin IP adreslerini akıllarında tutmaları çok zor olacağından İnternet üzerinde alan adı – IP adresi eşleştirmesi yapan servisler yer almaktadır. Bu servislere DNS (Domain Name Services – Alan Adı Servisi) adı verilir. DNS’ler kendilerine sorulan alan adlarını IP adreslerini soran kullanıcılara verirler. Çok basit olarak bunu bir telefon rehberine benzetebilirsiniz.

        REKLAM

        Alan Adı IP Adresi

        abc.com 13.56.11.120

        vyz.com 168.32.45.11

        bcg.net 89.86.10.51

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ