Yaptırıma uğrayan 3 milyarder Rus oligark hakkında ne biliniyor?
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kararının ardından Batılı ülkeler art arda yaptırımlar açıkladı. Yaptırımlar arasındaki en dikkat çeken kararlar arasında ise İngiltere Başbakanı Johnson'un açıkladığı 3 Rus oligarka yönelik yaptırımlar bulunuyor. Peki oligarklar Gennady Timchenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg hakkında ne biliniyor, neden yaptırım uygulanacak
Rusya - Ukrayna krizi tüm dünyanın ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor. İki ülke arasındaki gerilim Batı ile Rusya arasındaki tansiyonu da yükseltti.
Batı dünyası Rusya'ya yönelik çoğunluğu ekonomik peş peşe yaptırımlar açıklarken en dikkat çekici yaptırımlardan biri İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un 3 Rus Oligark için açıkladığı yaptırımlardı.
Rusya'nın en tanınmış oligarkları arasında yer alan Gennady Timchenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg'in yaptırımlar kapsamında İngiltere'de bulunan varlıkları dondurulacak, İngiltere'de ticari ilişkide bulunamayacak ve İngiltere'ye seyahat edemeyecek. Peki neden bu 3 oligark seçildi, Gennady Timchenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg kimdir?
GENNADY TIMCHENKO
Timchenko, Rus lider Putin'in en güvendiği isimler arasında yer alıyor. 2014 yılında Kırım'ın işgali sonrası ABD'nin yaptırımına maruz kalan Timchenko'nun ismi Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanı olan Wilbur Ross ile ticari ilişkilerinin ortaya çıkması isminin geniş kitlelerce duyulmasına yol açmıştı.
İkilinin tanışıklığı 1990'lı yılların başına, St. Petersburg'a kadar uzanıyor. Putin, KGB'den ayrıldıktan sonra burada politikaya atılarak Belediye Başkanlığı Yardımcılığı göreviyle siyasette yükselmeye başlarken Timchenko da bölgenin önemli petrol tacirleri arasındaydı.
Forbes verilerine göre halihazırda 23.5 milyar dolar servete sahip olan Timchenko; enerji, ulaşım ve altyapı alanlarına yatırım yapan Volga Grup'un kurucusu
69 yaşındaki milyarder oligark, Johnson tarafından yaptırım uygulanan beş Rus bankasından biri olan Rossiya'nın ana hissedarı konumunda. Timchenko'nun doğalgaz şirketi Novatek ile petrokimya ürünleri üreten Sibur Holding'in de önemli hissedarları arasında olduğu da biliniyor.
Putin ve Timchenko'nun ortak zevkleri arasında hokeyin özel bir yeri bulunuyor. Timchenko, servetinin yanı sıra Rusya Ulusal Hokey Ligi Başkanı ve SKA St. Petersburg Hokey Kulübü Başkanı. Fotoğrafta Belarus lideri Lukashenko ile birlikteler
ROTENBERGLER
İngiliz kaynaklarının Putin ile yakın bağları olan Rusya'nın önde gelen iş insanlarından olarak tanımladığı Boris Rotenberg, 1 milyar doların üzerinde servete sahip ve ağabeyi Arkady ile birlikte Vladimir Putin'in çocukluk arkadaşı olduğu biliniyor.
Rotenberg kardeşler 2014 yılında Kırım'ın işgalinin ardından tıpkı Timchenko gibi ABD'nin yaptırımına maruz kalmıştı.
ABD Hazinesi, 2014 yılında Putin'in Gazprom ve Soçi Olimpiyatları için Rotenberglere milyarlarca dolarlık ihale verdiğini iddia etmişti. Fotoğrafta Arkady Rotenberg, Putin ile birlikte Kırım Köprüsü (Kerç Boğaz Köprüsü) inşaatında, arkada ise Boris Rotenberg var.
İki kardeşin ismi, ABD'nin yaptırımı sonrasında Rotenberglerin çalıştığı İsviçre Bankası'nın ödemeleri kabul etmeyi tek taraflı olarak durdurması ve 2019 yılında borçluya haber vermeden Bombardier üretimi 40 milyon dolar değerindeki iki jeti satmasıyla yeniden gündeme gelmişti.
Petrol ve gaz nakil hatlarının altyapısıyla ilgilinen Rus devi Stroygazmontazh'in kurucusu ve SMP-Bank'ın ortakları olan kardeşlerin devletin çok sayıda altyapı işini de üstlendiği de biliniyor. Rotenbergler de Timchenko gibi hokey meraklısı. Boris Rotenberg'in aynı ismi taşıyan oğlu SKA St Petersburg'un baş antrenörü.
Arkady Rotenberg ise Putin'in eski judo partneri. Rotenberg, Rusya'da tutuklu bulunan muhalif lider Aleksei Navalny'nin, geçen yıl Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait olduğu iddiasıyla gündeme getirdiği sarayın kendisine ait olduğunu açıklamıştı
İngiltere'nin yaptırım listesine giren Igor Rotenberg ise Arkady Rotenberg'in oğlu. 48 yaşındaki milyarder, babasının 2014 yılında ABD yaptırımına maruz kalmasının ardından babasının bazı varlıklardaki hisselerini üzerine aldı.
Sondaj şirketi Gazprom Bureniye yöneten Igor Rotenberg, aynı zamanda İngiltere'nin Rusya hükümeti için stratejik öneme sahip olduğunu ifade ettiği, ulusal ulaştırma ve lojistik ağlarının dijital dönüşümünü yapan RT-Invest'in hissedarları arasında