Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam SON DAKİKA: Enflasyon rakamları açıklandı! İşte Eylül ayı enflasyon oranları - Haberler - İş-Yaşam Haberleri

        Enflasyon Temmuz 2017’den sonra ilk kez tek haneye indi, Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Buna göre aylık tüketici enflasyonu yüzde 0.99 olurken yıllık enflasyon ise 9.26 olarak 26 ay sonra tek haneye indi. Geçen yılın aynı ayında aylık yüzde 6.30'du. Şimdi 6.30'luk aylık enflasyon çıkarıldı yerine 0,99'luk yeni rakam girince yıllık enflasyon yüzde 15.01'den yüzde 9.26'ya geriledi. 26 ay aradan sonra tek haneye indi. 12aylık ortalamaenflasyon ise yüzde 18.27 olarak gerçekleşti.

        Eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1.34 olmuş ve bir önceki ay yüzde 15.01 olan yıllık enflasyonun baz etkisiyle yüzde 9.64'e düşeceği hesaplanmıştı.

        KONUT FİYATLARI YÜZDE 2.1 YÜKSELDİ

        Aylık en yüksek artış yüzde 2.15 ile konut grubunda oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, giyim ve ayakkabıda yüzde 2.13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2.09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1.79 ve ulaştırmada yüzde 1.61 artış gerçekleşti.

        HABERLEŞMEDE YÜZDE 0.07 DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİ

        Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.60 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0.53 ve haberleşmede yüzde 0.07 düşüş gerçekleşti.

        YILLIK EN FAZLA ARTIŞ SİGARA VE ALKOLDE

        Yıllık en fazla artış yüzde 43.86 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre sağlık yüzde 15.41, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 14.98, lokanta ve oteller yüzde 14.87 ve eğitim yüzde 14.00 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

        İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.99, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7.95, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,90 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17.56 artış gerçekleşti.

        Eylül 2019'da endekste kapsanan 418 maddeden; 42 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 292 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 84 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

        BAKAN ALBAYRAK: BÜYÜK BİR AŞAMAYI GERİDE BIRAKTIK

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyon verisinin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede "İlk gün hedeflerimizin başına yazdığımız enflasyonla mücadelede büyük bir aşamayı geride bıraktık. Ağustos ayındaki kur ataklarının ardından ekonomideki en önemli kazanımı sağladık. Ekim ayında yüzde 25 seviyesindeki TÜFE’de ve yüzde 45 seviyesindeki ÜFE’de tek haneyi yakaladık. Ekonomide arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmak için şimdi yeni hedefimiz bu kazanımları koruyarak, enflasyonda yüzde 5 seviyesine adım adım ilerlemek. Enflasyonda ve cari dengedeki bu başarıyı, ekonominin tüm alanlarına taşıyacağız. Gece gündüz demeden çalışacak ve #SonundaKazanacağız" ifadelerini kullandı.

        GÖZLER MERKEZ'DE OLACAK

        Enflasyondaki bu düşüşün ardından gözler Merkez Bankası'ndan gelecek olası bir yeni faiz indirimine çevrildi. Merkez Bankası 425 ve 325 baz puanlık iki faiz indirimi gerçekleştirmesinin ardından, sonraki adımların daha veri odaklı olacağı ve daha sınırlı değişimler içereceği yönünde sinyal vermişti.

        Bankanın geçmiş dönemde baz etkisi kaynaklı enflasyon düşüşleri için "(enflasyonda) geçicifaktörlerden arındırılmış ana trende odaklanıyoruz" söyleminin de etkisiyle piyasaların beklentisi yılın kalan iki toplantısında indirimlerin devam edeceği ancak ilk iki adıma göre oldukça yavaşlayacağı yönünde. Bu beklenti son olarak TCMB Başkanı Murat Uysal'ın, para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü Temmuz ve Eylül aylarında önden yüklemeli kullandıklarını

        belirtmesi ardından kuvvetlendi. Uysal 25 Eylül'deki son açıklamasında gelinen noktada para politikası duruşunun enflasyondaki düşüş sürecini destekler nitelikte olduğunu söylemişti.

        BEKLENTİ 100-150 BAZ PUAN İNDİRİM

        Finansbank Başekonomisti Erkin Işık "Yıllık enflasyonun yılı yüzde 12.5 seviyesinde tamamlamadan önce Ekim ayında yüzde 9'a doğru gerilemesi, TCMB'nin 24 Ekim'deki PPK toplantısında 100-150 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. İş Yatırım'dan Kömürcüoğlu da "Her ne kadar enflasyondaki düşüşte baz etkisinin etkisi büyük olsa da enflasyonda tek haneye dönüşün faiz indirimi konusunda TCMB'nin elini rahatlattığını düşünüyoruz. Bu bağlamda 24 Ekim'deki toplantıda TCMB'nin 100-150 baz puan aralığında bir faiz indirimine gidebileceğini düşünüyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ