Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İmalat Sanayii Satın Alma Endeksi PMI ile ithalat artışı bu yılın iki ayında da yüksek büyümenin devam ettiğini gösteriyordu; konuyu önceki gün ele almıştık. Dün açıklanan iki veri daha bu yüksek büyümeyi ve öncü verileri teyit etti.

- Bunlardan biri istihdam verileriydi. Gerçi aralık ayı verileri geçen yıla ait ama istihdamda son yıldaki 1.6 milyon kişilik sıçramanın sonraki yıla etkisi de olur. Çünkü nereden bakarsak bakalım bu kişiler bir gelir elde ediyor ve bu gelir de harcamaya dönüşüyor. Harcamalar da büyümeyi artırıyor.

- Aralık ayı işsizlik oranı bir önceki yılın aralık ayına göre 2.3 puanlık gerilemeyle yüzde 10.4’e indi. Mevsimlik etkilerden arındırılmış haliyle ise tek haneli rakamlara, yüzde 9.9’a düştü. Böylece işsizlikteki azalma son bir yıldır devam ediyor.

- 2017’de 1 milyon kişi istihdama katılırken 1.6 milyon kişiye iş bulundu ve işsiz sayısı da 551 bin kişi azaldı. Böylece istihdama katılım yüzde 3.4’e varırken, istihdam yüzde 16 arttı. İşsizlikteki azalma da yüzde 15’i buldu. Bu sonuçlar net bir başarıyı işaret ediyor.

- Genç nüfustaki işsizlik oranı da yüzde 24’ten yüzde 19.2’ye geriledi. Yine de 15-24 yaş arası gençlerin beşte biri hâlâ işsiz ve bu oran çok yüksek. Bundan daha kötüsü ise ne eğitimde ne de istihdam piyasasında olanların oranı yüzde 24.8’den yüzde 23.1’e sınırlı geriledi.

- 2017 yılında istihdamda sağlanan iyileşmenin gerisinde en başta büyümedeki artış geliyor. Büyüme oranı yüzde 3.3’ten Kalkınma Bakanı Lüti Elvan’ın son tahminine göre yüzde 7.5’e çıktı. Kesin rakamı ay sonunda TÜİK açıklayacak.

- İşsizliği azaltan ikinci önemli gelişme istihdam seferberliğiydi. Bu çerçevede verilen istihdam teşviklerinin bütçeye yükü olduğu gibi, istihdam yaratmayı da pozitif etkiledi. Çıraklık eğitimini devletin finanse etmesi ve bu sırada çırakların sosyal güvenceye kavuşturulması da işsizliği azaltıyor. Sonuçta çıkarlar da bir gelir elde ediyor ve sosyal güvenceye de kavuşuyor.

- İstihdam teşviklerinin bu yıl da sürmesi hatta çıraklık ve stajerlik imkânlarının artırılması yanında ekonomideki büyümenin devam etmesi istihdamı artırmaya, işsizliği düşürmeye devam edebilir. Bu yılın ilk aylarında işsizliğin tek haneli rakamlara indiğini görebiliriz.

***********

YÜKSEK VERGİ GELİRİ İÇ TALEP CANLI DİYOR

- Şubat ayı bütçe rakamlarından görüyoruz ki, vergi gelirleri coşmuş gidiyor. Vergi gelirleri toplamı şubatta yüzde 31.4 gibi son yılların en yüksek artışını yaptı. En yüksek artış da yüzde 49.3 ile Özel Tüketim Vergisi’nde. Bunda otomobilde ÖTV’nin yüksek oranlı artırılmasının da etkisi muhakkak vardır. Ancak diğer vergi kalemleri de aynı oranda olmasa da yüksek artış gösterdi. İthalde alınan KDV yüzde 18.7, dahilde alınan KDV yüzde 37.3 düzeyinde büyüdü.

- Vergiler net biçimde iç talebin canlı olduğunu söylüyor bize. Yılın iki aylık döneminde vergi gelirlerindeki artış yüzde 18.3 oldu. Aynı dönemdeki tüketici enflasyonu ise yüzde 2.57. Yani enflasyonun 7 katına çıkan bir vergi geliri artışı söz konusu bu yıl.

- İstihdam artışı yanında vergi gelirlerindeki artış da iç talebin güçlü seyrettiğine ve büyümenin bu yılın ilk çeyreğinde yüksek çıkacağına işaret.

SONUÇ:

“Su yiyince kereste şişer.”

Türk Atasözü

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar