Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ayak serçe parmağımızı sehpaya vurduğumuzda neden canımız çok acır?
        1

        Neredeyse herkes hayatında en az bir kere bile olsa ayak serçe parmağını herhangi bir mobilyanın, özellikle sehpanın kenarına vurmuştur. Peki, serçe parmağımızı sehpaya çarptığımızda canımız neden bu kadar çok acır? Yapılan bilimsel çalışmalar bu sorunun cevabını ortaya koyuyor.

        2

        AYAK SERÇE PARMAĞI SEHPAYA ÇARPINCA NEDEN ÇOK ACIR?

        Bilimsel çalışmaların söylemlerine göre ayak serçe parmağında bulunan küçük yüzey, vücudunuzun 2-3 kat ağırlığında bir güçle çarpıyor. Nosiseptör denilen sinir uçları ise beyne direkt olarak tehlike sinyali gönderiyor. Bu sebepten ötürü serçe parmağın bir yere çarpması oldukça güçlü bir acı hissetmemize yol açıyor.

        3

        ATALARIMIZA DAYANIYOR

        Aynı acıyı sadece biz değil binlerce yıl önce atalarımız da yaşadı. Bu sebeple yaralanmalardan ve enfeksiyonlardan kaçındılar. Özellikle ilaçların bulunmadığı bu çağlarda, acı hissetme güdüleri sayesinde kendilerini koruyarak genlerini diğer nesillere aktarabildiler.

        4

        3 GRUBA AYRILIYOR

        Nosiseptörleri 3 gruba ayırabiliriz. Bunlar;

        A-mekano nosiseptörler: Aşırı şiddetli ve sivri uyarıcılara karşı tepki verir.

        A-polimodal nosiseptörler: Aynı şekilde şiddetli ve sivri uyarıcılara tepki verir, bunun yanında ısıya karşı duyarlıdır.

        C- polimodal nosiseptörler: Diğer iki nosiseptörün duyarlı olduğu her şeye karşı duyarlıdır.

        5

        OLDUKÇA HASSASLAR

        Vücudumuzun her noktasında nosiseptörler ile karşılaşabiliriz. Gözümüzden mesanemize kadar nosiseptör yani sinir uçları bulunur. Fakat nosiseptörlerin en hassas olduğu yerler, parmak uçları ve dudak kısmıdır. Bu sebeplerden ötürü en ufak bir kesik ya da çarpma sonucu unutulmaz bir acı hissederiz.

        Haberi Hazırlayan: Melis Göroğulları
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ