Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Z Kuşağı Dili ve Edebiyatı'na giriş: Z kuşağının çok sık kullandığı kelimeler
        1

        Akademide, medyada ve sosyolojide son yılların en popüler konusu Z jenerasyonu. Doğum tarihi olarak 1990'lı yılların ortasından 2010'ların başına kadar uzanan 10 küsur yıllık bir yelpazeye sahip olan Z jenerasyonu her masada kendine yer buluyor...

        2

        Bu kuşak internetin kucağına doğdu. Elbette farklı olacaklardı, bize benzemeyeceklerdi, belki bizi aşacaklardı... Ama ilk yapacakları şeyin bizim hiç anlamadığımız bir dil icat etmek olacağını beklemiyorduk, kabul edelim.

        3

        Z kuşağı bekleneni verdi mi, vermedi mi tartışmasıyla ilgilenmiyoruz. Bu sorularla sosyologlar, araştırmacılar ve psikologlar yeterince ilgileniyor zaten. Bizim bu yazıda bahsetmek istediğimiz şey, Z kuşağının İngilizce ile Türkçe karışımı kelimeleri ve bu kelimelerin ne anlama geldiği...

        4

        Boomer: Boomer aslında İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki 20 yıllık süreçte doğan kuşağı temsil etmek için kullanılan bir terim. Baby Boomer'dan geliyor ancak Z kuşağının "OK Boomer" terimi, X kuşağıyla dalga geçmek için, onların yaşlı olduklarını söylemek için kullandıkları bir kelime.

        5

        Viral: Sosyal medyada çok hızlı bir şekilde yayılan, çok fazla izlenen video ve fotoğraflar.

        Cringe: Utanç verici bir durumu ya da olayı anlatmak için kullanılır. Utanç duymak, başkası adına utanmak manasında...

        Akım: Sosyal medyada belli bir konuda çok fazla video çekilmesi bir 'akım' meydana getiriyor. O popüler videonun aynısını çekmek ve kendi hesabında paylaşmak da 'akıma kapılmak.'

        6

        Random: Rastgele, plan yapmadan ve düzensiz anlamında...

        Slay, slaylemek: Slay kelimesi İngilizce Öldürmek anlamında kullanılıyor ancak Z kuşağının kullandığı anlam bu değil... Bir şeyin 'Slay' olması, çok havalı, çok güzel ve etkileyici olan anlamında kullanılıyor.

        Görüldü atmak: Dijital ortamda mesajı okumak, karşı tarafa okundu bilgisini iletmek ancak mesaja cevap vermemek.

        7

        Love Bombing: Flört ederken bir tarafın diğer tarafı aşırı derecede ilgiye ve sevgiye boğması. Aşk bombardımanı yani...

        Gaslighting: Manipülasyon! Karşınızdakinin haksız olduğu bir konuda sizi baskı altına alarak, kendinizi haksızmış gibi hissettirmesi...

        Benching: Yedeklemek. Biriyle flört ederken başka biriyle daha konuşmak ama onunla henüz flört etmemek, flört etmeye bir adım kala mesafede bekletmek.

        8

        Stalklamak: Birini sosyal medyadan araştırmak, gizlice paylaşımlarına bakmak.

        BAE (before anyone else): İngilizce anlamı "herkesten önce gelen kimse." Z kuşağı, erkek arkadaşından ya da kız arkadaşından daha önemli kişileri tanımlamak için kullanıyor.

        Salty: İngilizce anlamı "tuzlu". Ama Z kuşağı bir şeyden rahatsız olduğunu, birine sinir olduğunu söylemek için kullanıyor.

        9

        Rizz: Cazibe, çekici ve etkileyici biri olmak anlamında kullanılıyor.

        Meme: (Mim) İnternette çok fazla yayılan ve hemen herkesin görünce "aaa biliyorum" diyeceği video, olay ve fotoğraflara deniyor.

        10

        GOAT (greatest of all time): Herhangi biri ve herhangi bir şeyi överken "Tüm zamanların en iyisi" demek için kullanılıyor.

        Shiplemek: Birbirine yakışacağını düşündükleri iki ismi bir arada düşünmek. Geelde dizi ve film oyuncularına yapılıyor.

        Red flag: İngilizce karşılığı 'kırmızı bayrak' ancak Z kuşağının kullandığı anlam bir durumda ya da bir kişide tasvip edilmeyen, tehlikeli bulunan, uzak durulmasına neden olacak şeyleri tanımlamak için kullanılır.

        11

        Bullying, bullylemek: Zorbalık yapmak anlamına geliyor.

        Ghosting, ghostlamak: Flört esnasında taraflardan birinin hiçbir şey yokken ve her şey yolundayken ortadan kaybolması, telefonlara çıkmaması anlamına geliyor.

        12

        Vibe almak: Bir insandan alınan his ya da izlenimi tasvir etmek için kullanılıyor. Eskiden "senden iyi bir enerji almadım" denirdi, artık "senden iyi bi vibe alamadım" diyoruz!

        Cancel (Kensıllamak): Hedef gösterme, dışlama.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ